Biografia

Rafael Esteve Alemany

L’any 1998 va crear l’Aula Oberta de l’Escola Municipal de Música de Girona, un espai d’audició obert a totes les persones interessades, independentment dels seus coneixements previs. La iniciativa s’ha consolidat com a oferta cultural d’aquella ciutat i ha estat l’origen dels cursos que sota aquesta mateixa idea imparteix actualment.

La seva carrera artística i professional l’ha dut per camins molt diversos: de fagotista simfònic a professor de música a l’escola secundària, passant per la traducció oral i escrita especialitzada en musicologia. Compartir i donar a conèixer la música és per a ell una prioritat vital i l’autèntic motor d’aquesta trajectòria.

En l’àmbit acadèmic, ha estat professor d’Història de la Música al Conservatori Superior del Liceu de Barcelona, on ha impartit igualment Pedagogia i Teoria de la Interpretació. També ha estat professor convidat del Conservatori Superior de Palma de Mallorca entre els cursos 2007 i 2009, i entre 2000 i 2010 fou sol·licitat anualment per realitzar cursos d’audició a la Facultat d’Educació de la Universitat de Vigo. Així mateix ha impartit seminaris i cursos d’extensió universitària als Conservatoris de Maó i Girona, i les Universitats de Barcelona (Central i Autònoma), Girona, Vic, Oviedo, Santiago, Burgos i Cantàbria. També fou coordinador del Curs internacional d’interpretació amb criteris històrics que fins l’estiu del 2012 convocava el Festival de Música i Dansa de Granada.

És autor de Música y palabras, una antologia comentada de cartes de compositors, i de Comprender y amar la música, una història de la música accessible a tots els públics. Ambdues obres li foren encarregades i publicades per l’editorial Océano. També ha escrit nombrosos textos per a programes de concerts familiars, així com articles d’història, anàlisi i pedagogia per a diverses revistes especialitzades.

Ha obtingut les llicenciatures i titulacions superiors del Conservatori Superior de Barcelona (Fagot), Universitat de Barcelona (Psicologia, especialitat escolar) i Guildhall School of Music and Drama de Londres (Fagot i postgrau en Interpretació orquestral), així com un màster en Musicologia i Educació musical per la Universitat Autònoma de Barcelona.

error: Content is protected !!